Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anglický farbiar

23. 12. 2006
Název v zemi původu: Hannover'scher Schweisshund
Český název: Hanoverský barvář
Anglický název: Hanoverian Scenthound
Skupina FCI: VI. - honiči, barváři a příbuzná plemena
Sekce FCI: 2 - Barváři (Leash scent Hounds)

Typický zástupce plemene

Majk z Lopenických kopců

Stručná charakteristika plemene

Barváři jsou většinou středně velcí psi působící těžkopádným dojmem. Díky svému vyjímečnému čichu a schopnosti stavit postřelenou zvěř se používají speciálně pro dosledy postřelené spárkaté – především jelení – zvěře. Dobře vycvičený barvář musí být schopen při dosledu po vypuštění z vodítka poraněnou zvěř stavit a hlásit až do příchodu lovce. 

Historický vývoj plemene

Hanoverští barváři jsou téměř nezměnění původní, tzv. vodící psi ranného středověku. Vodící pes skupiny brak již v době vzniku německého národa zaujímal mimořádné místo. S příchodem střelných zbraní došlo ke změnám v lovu vysoké zvěře, které vyžadovaly psa na dohledávku poraněné zvěře. Vodící pes nabízel ty nejlepší předpoklady a stal se tak vodičem – barvářem. Hanoverský lovecký dvůr rozvíjel dále tuto rasu, osvědčené metody výcviku a vedení. Od roku 1894 pečuje o tuto rasu německý Spolek Hirschmann. Tito psi jsou dodnes šlechtěni především ve smyslu pracovního využití a používáni v revírech s vysokou zvěří jako specialisté na dohledávku. 

Hanoverský barvář se podílel na vzniku bavorského barváře a některých současných plemen honičů. 

Povaha a temperament

Dobře ovladatelný, silně fixován na svého pána. Pracuje rozvážně, soustředěně a vytrvale, při stavění zvěře důrazný a hlasitý. Temperament klidný, povaha vyrovnaná. 

Použití a uplatnění

Dodnes je toto plemeno používáno téměř výhradně ke svému původním poslání – dohledávce spárkaté zvěře. Pro své vynikající čichové schopnosti by se jedinci tohoto plemene dali s úspěchem použít i jako záchranáři – stopaři. Nejsou příliš vhodní do města nebo jen jako společníci, bez možnosti využít svoje nadání. 

Péče a zdraví

Jedná se o těžší plemeno, pro dobrý vývoj je nezbytná kvalitní výživa i dostatek pohybu. Je třeba připustit možnost zdravotních problémů obvyklých u typově podobných plemen. Na druhou stranu je však třeba podotknout, že jedinci, kteří nejsou schopni z jakýchkoli důvodů plnit své původní náročné poslání, nejsou v chovu využiti.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hannoverský Farbiar

(Marek, 11. 10. 2007 9:11)

Nechci se majitele stránek nijak dotknout , ale ten anglický farbiar je Hannoverský barvář slovensky Hannoverský farbiar. Anglický farbiar je u nás Blodhound.Nazev psa bych radši opravil , abych nebyl za blbce.